Geschiedenis

De geschiedenis van Musinga-Rijn gaat meer dan 60 jaar terug. We gaan terug naar 1957: In Bennekom bestond er toen al een groep die Musinga werd genoemd, naar de indianenkreet die “vrede” betekend. Een aantal leden van deze groep besluiten in dat jaar te varen op de Rijn. Het enthousiasme is zo groot dat er besloten wordt een aparte zelfstandige groep op te richten. Achter de naam Musinga komt Rijn, en zo wordt het Musinga-Rijn. 

Rond 1973 is het nog behelpen in een oude paardenstal nabij de jachthaven. Het onderhoud van de vletten in de winter gebeurt onder de steenovenkap. Geen droog of warm plekje in de buurt te bekennen. Hooguit heel in het begin toen de steenoven nog draaide en de katoenen zeilen erin gedroogd konden worden.

In mei 1975 wordt door Musinga-Rijn een directiekeet aan het strand van Egmond aan Zee afgebroken. Aan de westzijde van de vroegere steenfabriek wordt het geheel weer in elkaar gezet. Het gebouw krijgt de naam: “Asopos”, god van vele rivieren bij de oude Grieken.

Rondom die tijd wordt ook de loods gebouwd tussen steenoven en boerderij. De naam van deze loods wordt: “Acheloös”: een stroomgod, die stroomnimfen verandert in eilandjes in de mond van een rivier.

In 1976 passeert de akte bij de notaris en wordt “Stichting Waterscouting Musinga-Rijn” opgericht. De speltakken krijgen de namen: Sirenen, Achaiërs, Charybdijnen en Thiassi.

De groep groeit zodanig dat er een derde zeeverkennerswacht wordt opgericht; de “Hippias”. Dit heugelijke feit vond plaats in 1981. Het gebouw waar we in die tijd in bivakkeerden begon nu ook wel aan de te kleine kant te worden.

In 1985 wordt het tijd voor een ander gebouw. In Amelisweerd staat een groter, 34 x 12 meter, gebouw dat overgenomen kon worden. Alles wordt gedemonteerd en gereconstrueerd aan de Rijn. 

In 1989 wordt gestart met de “Gaoten”: Wilde Vaart 16 t/m 18 jaar. 

De dolfijnen hebben hun plek in Bennekom. Zij hebben op nogal wat verschillden locaties gezeten. Hier komt een eind aan in 1991,  toen het gebouw aan de Pr. Hendrikweg aangekocht werd.